Het jaar 14 NP (na Pim)

Geplaatst op januari 30, 2016 | Gearchiveerd onder NRC HANDELSBLAD, The Semidaily Kuitenbrouwser | 2 Reacties

In het jaar 2000 poseerde Pim Fortuyn op het omslag van HP-De Tijd met een zijden stropdas over zijn mond gebonden. Ziedaar de man die met grote regelmaat interviews gaf, bijna dagelijks welgevulde zalen toesprak en een veelgelezen column in het grootste opinieweekblad van Nederland schreef. Nieuw rechts Nederland heeft er nog steeds last van: TPO, Jalta, WNL, Powned, Geen Stijl, Geert Wilders die altijd overal terecht kan, je hoeft maar nieuwrechts te ruiken en de media rollen de loper voor je uit.  Zelfs neonazi’s zijn intussen talkshowfähig. Het rituele geklaag dat rechts de ruimte niet krijgt gaat overigens gewoon door. 

Fortuyn werd vermoord, de kogel kwam van links en voor de nationale meningmakerij brak een nieuw tijdperk aan: het democratisch anarchisme. Alles moest voortaan ‘benoemd’ worden,  iedereen mag meepraten, iedere mening telt, alles op tafel, rijp en groen, boven- of onderbuik. Wij zijn 14 jaar verder. Was het publieke debat vóór Pim (VP) misschien zouteloos, eenzijdig en gezapig, de laatste jaren is het steeds meer gaan lijken op een verbale burgeroorlog. Wie wil meedoen kan ‘t beste eerst even langs de dumpwinkel voor een scherfvest en een helm. Of zo’n Wilders-spray.

De media hebben het verwijt dat zij ‘signalen negeren’ ter harte genomen, zetten hun brandglas direct op het geringste meningsverschil, vergroten het uit en verhitten de sfeer. Vervolgens kwam de opmars van de social media, en het lopend vuurtje van weleer veranderde in een ultrasone vuurbal, die elk moment ergens kan inslaan. De publieke arena is een gevaarlijke plek geworden, verzadigd van ontvlambare dampen. Iedereen staat op scherp voor de volgende explosie. De inspraakavond als derby. Welkom bij de X-side. Clubkleur: zwart.

De autoriteiten weten het ook niet meer, hebben nachtmerries over ‘negatieve beeldvorming’, en beslissen wild om zich heen. Neem die actie van Wilders vorige week in Spijkenisse waarbij hij pseudo-peppersprays uitdeelde voor als je wordt getroffen door een asielzoekende testosteronbom. De burgemeester heette de PVV van harte welkom, tien meisjes die Wilders van repliek wilden dienen werden opgepakt en in de cel gegooid.

De ‘driehoek’ van Sliedrecht sloeg ook door, maar dan de andere kant op. Een inwoner die op Twitter kenbaar maakte dat hij tegen de opname van 250 vluchtelingen is, kreeg de lokale politie op bezoek. Of hij wel eens wilde ophouden met het geven van zijn mening. Besefte hij niet wat hij daarmee aanrichtte? Of neem de burgemeester van Luttelgeest. Die wilde zijn dorp liefst gewoon even laten verdwijnen en deed wat het dichtst in de buurt kwam: rond een inspraaklocatie werd een no go area voor journalisten ingesteld. Een regionale regent die nog in de vorige eeuw leeft? Nee, in het moderne Den Haag gebeurt hetzelfde. Als de Tweede Kamer dingen met de Europese Commissie wil bespreken die wij burgers niet mogen horen, maakt ze er gewoon een besloten bijeenkomst van. Europese retoriek is al dermate aanstootgevend geworden dat het achter gesloten deuren moet, zoals porno.

Of neem Volkskrant-columniste Elma Drayer. Drayer is zo iemand die profiteerde van het rechts-conservatieve gat in de opiniemarkt dat zich in 2002 opende, dus je zou haar zomaar aanzien voor een supporter van het vrije woord, maar dat ligt toch een beetje anders. In NRC’s Opinie & Debat van 23 januari (2016) stond een stuk door Samira Dahri van de Al Fitrahmoskee in Utrecht, waarin zij probeert ons een andere kant van het salafisme te laten zien. Nu wij overspoeld worden door berichten waarin het salafisme zo ongeveer gelijk wordt gesteld aan terrorisme, moet een vertegenwoordiger van dat gedachtengoed ook zijn zegje kunnen doen, zou je denken. Elma Drayer vindt van niet. In een monoloog vol goedkope invectieven sprak zij er op Radio 1 schánde van. Dat NRC zoiets afdrukte! Iemand met dat soort verkeerde ideeën geef je toch geen podium!? Goh, wanneer hebben we dat eerder gehoord?

Week in week uit haalt zij in de krant haar mattenkloppertje over de islam, en inmiddels is zij kennelijk zó diep gaan geloven in haar eigen gelijk, dat ze tegenspraak het liefst strafbaar zou stellen. Het debat moest ópen, maar niet voor iedereen natuurlijk.

Boze burgers die denken dat politiek voetbal is, politieagenten die bij twitteraars langsgaan dan wel demonstrerende meisjes in de cel gooien, burgemeesters die persvrije zones instellen, volksvertegenwoordigers die liever sub rosa debatteren en columnisten die het monopolie op drukinkt eisen. Het moest allemaal helemaal anders met het publieke debat in Nederland. Nou, dat is aardig gelukt.

Reacties

2 Reacties to “Het jaar 14 NP (na Pim)”

  1. M. Lemmens on februari 1st, 2016 11:40

    “tien meisjes die Wilders van repliek wilden dienen werden opgepakt en in de cel gegooid.” Commentaar van de gemeentewoordvoerder: “Die vrouwen kwamen van buiten de gemeente.” Hoe is het mogelijk dat ze Spijkenisse überhaupt binnen zijn gekomen! Is er daar geen grenscontrole?

  2. ego ce6 elektronik sigara fiyat on juni 4th, 2016 10:22

    ego ce6 elektronik sigara fiyat…

    Het jaar 14 NP (na Pim) : Jan Kuitenbrouwer…

Laat een bericht achter