Ultrasoon antisemitisme

Geplaatst op januari 10, 2017 | Gearchiveerd onder NRC HANDELSBLAD, NRC Next, The Semidaily Kuitenbrouwser | 1 Reactie

Niet alle schrijvers van de Bezige Bij waren blij met het plan van de uitgeverij om twee boeken van Abou Jahjah uit te geven. De Schrijversvereniging belegde een bijeenkomst om de zaak te bespreken. Leon de Winter, fel gekant tegen het contract met Abou Jahjah, vertelde hoe hij met een aantal redacteuren van de uitgeverij een video van Abou Jahjah had doorgenomen, om ze laten zien dat hij echt een antisemiet is. De redacteuren zagen en hoorden het niet, totdat De Winter hen de vertaling gaf van Jahjah’s schijnbaar onschuldige woorden. Met ‘zionisten’ bedoelde hij natuurlijk ‘joden’. Met ‘kapitalisme’ bedoelde hij natuurlijk ook ‘joden.’ Enzovoorts.

Kennelijk is er zoiets als ultrasoon antisemitisme. Het wordt niet gezegd, maar het wordt wel gehóórd. Althans, als je over een speciaal, hypersensitief gehoor beschikt. De mensen met zo’n gehoor, bij hen moeten wij te rade gaan om te bepalen of iemand antisemitisch is. Zij moeten dan, op basis van bewijzen die voor ons helaas niet kenbaar zijn, een oordeel uitspreken.

Deze groep vervult als het ware de functie van mijnkanarie: de mijnwerkers merken nog niets, maar zodra de kanarie van zijn stokje valt, weten zij genoeg en nemen de benen. Het doet ook een beetje denken aan de oude heksenprocessen: het bewijs is misschien onzichtbaar, maar niettemin belastend.

In de reacties op Abou Jahjah’s Zomergasten-optreden zag je het ook: de Vlaams-Libanese activist had zich nu weliswaar onthouden van antisemitische uitspraken, maar dat was natuurlijk tactiek: hij wil ‘salonfähig’ worden. ‘Jahjah was aan de oppervlakte redelijk gematigd, hij positioneert zichzelf als opinieleider, maar onderliggend was het doordrenkt van antisemitisme en anti-westerse denkbeelden,’ zei Dennis Pekel in deze krant, woordvoerder van de joodse actiegroep TOF. Anti-semitisme en ‘anti-westerse denkbeelden’ bevinden zich voor mij in twee heel verschillende categorieën, dat zegt wellicht genoeg over het denkraam van deze spreker, maar los daarvan: ‘onderliggend doordrenkt’- wat ís dat?!

‘Jahjah praatte met meel in de mond,’ sprak oud-vpro cineast Hans Fels. ‘Hij probeert salonfähig te doen, maar het blijft een verhulde antisemiet.’

Verhuld.

Tja, ‘verhuld’ ben ik een aap op zoek naar een banaan. Is dat erg?

Wat ik aan deze redeneertrant nooit begrijp is hoe men dan het vervolg voor zich ziet. Zo’n indringer, zo’n mol, zo’n antisemiet in schaapskleren, hoe moet die vervolgens zijn ware agenda op tafel krijgen? Als wij zijn ultrasonore agitatie niet kunnen horen omdat hij met meel in de mond spreekt, zal hij dat meel op een dag moeten uitspugen. Maar dan zegt de salonbevolking: wat krijgen wij nu, van dit soort taal zijn wij niet gediend, gaat u maar weer weg! Infiltratie mislukt. Een andere mogelijkheid is dat de salonbevolking uit zichzelf evolueert in de richting van het gewraakte gedachtegoed, waarop de wolf zijn ware gezicht kan laten zien. Maar hoe kan de salonbevolking antisemitisch worden, als de propaganda zich boven hun gehoorgrens afspeelt? En als Leon De Winter, Dennis Pekel en Hans Fels schijnbaar onschuldige teksten voor het grote publiek vertalen in antisemitische, wie moeten wij dan verantwoordelijk houden voor het verspreiden van antisemitisme? Degene die het verborg of degene die het onthulde?

‘’Als Abou jahjah ‘zionisten’ zegt bedoelt hij eigenlijk ‘joden’.’’ Tja, het Zionisme is een etnisch gedefinieerde ideologie, kun je dat iemand als Abou Jahjah verwijten? Het is vragen om moeilijkheden. Maar die koppeling is ook een wapen: kritiek op de staat is kritiek op het ‘ras’.  Wat hier wordt beweerd gaat niet over de gevaarlijke, dubieuze en/of onmenselijke kanten van de Israëlische politiek, nee, dit is hoe de Shoah begon! Als het geen bewuste strategie is, zou het er een moeten zijn.

Reacties

Eén reacties to “Ultrasoon antisemitisme”

  1. Bart Voorzanger on januari 30th, 2017 14:44

    Geachte heer Kuitenbrouwer,

    mijn welgemeende complimenten met uw column over Abu Jahjah in de NRC van vandaag (en dan meteen maar met het eerdere stuk op uw site, waar dit berichtje mogelijk aan is komen te hangen – ik klikte daar op de ‘reageer’-knop). Het is een hele verademing in dezen ook zo nu en dan eens iets zinnigs te lezen.

    Met vriendelijke groeten
    Bart Voorzanger

Laat een bericht achter